Honeymoon in Paradise - JA Manafaru the Northern Gem of Maldives


Saavuimme vain muutama päivä sitten paratiisista suoraan pakkaseen ja vaikka oli mahtavaa päästä kotiin tyttäremme luo, täytyy sanoa että harvoin on näin haikein mielin jättänyt lomakohteen taakseen. Päätinkin siis kaukokaipuuta helpottaakseni (tai lietsoakseni) kirjoitella reissustamme pari postausta tänne blogiin. Pari siitä syystä että tekstistä tulisi usean kilometrin mittainen, mikäli yrittäisin saada kaiken sanottavani yhteen postaukseen. Puhumattakaan kuvatulvasta, sillä kuvia tuli räpsittyä vaatimattomat useampi tuhat kappaletta. Mikäli olet siis kyllästynyt kylmään ja hyiseen viimaan, ei varmasti kannata jatkaa tästä pidemmälle ellet ole valmis seuraavaksi bookkaamaan lentoja lämpöön. 



Kävimme häiden jälkeen perheen kesken roadtripillä Etelä-Ranskassa mutta varsinaiselle adults only -häämatkalle kahdestaan lähdimme vasta noin puoli vuotta häiden jälkeen. Matkalle lähtö Pariisin sadekauden aikana tyttömme ollessa jo yli 2,5-vuotias tuntui meille hyvältä ajankohdalta. Häämatkan kohteen päättäminen oli yllättävän helppo prosessi, koska kohteelle asettamamme vaatimukset täyttyivät vain muutamissa maailmankolkissa. 

Kohteen valintaan vaikutti ensisijaisesti se ettemme raaskineet olla yli viikkoa poissa kotoa, emmekä näin ollen halunneet tuhlata liikaa aikaa matkustamiseen maailman ääriin tai aikaerosta selviämiseen. Halusimme myös ehdottomasti lämpöön sekä maahan jossa kumpikaan meistä ei ollut aiemmin vielä käynyt. Meillä oli lopulta kolme vaihtoehtoa, joista valita määränpää: Malediivit, Oman ja Seychellit. Lopulta kuitenkin Malediivien resorttien eristyneisyys, omaleimaiset water villat ja tekemättömyyden ja kiireettömyyden tuntu veivät voiton. Halusimme vastoin yleistä toivettamme löytää kohteen, jossa ei olisi kiire katsomaan nähtävyyksiä tai tutustumaan paikallisiin kulttuureihin. Halusimme tutustua ennenkaikkea toisiimme, unohtaa kiireet ja tekemiset ja pitämiset. 



Jos matkakohteen valinta olikin helppo, ei samaa voi sanoa resortin valinnasta. Malediivit kostuu 1190 erillisestä saaresta, joista asuttuja on noin 200 ja ns. resorttisaaria noin 80. Malediiveilla jokaisella yksittäisellä hotelliresortilla on oma saareensa ja saarihyppely saarien välillä ei ole aivan yksinkertaista. Paikallisten asuttamien saarien välillä kulkee julkisia lauttayhteyksiä mutta yksityisten hotellien omistamille resorttisaarille (nämä ovat juuri niitä paratiisisaaria joista internet ja instagram ovat kuvia pullollaan) ei ole muita yhteyksiä kuin hotellien itsensä järjestämät pikavene- tai vesitasolentomatkat, joiden hinnat eivät ole huokeimmasta päästä. Lähtökohtaisesti Malediivit on siis kallis matkakohde, jossa reppureissaaminen ei ole mutkatonta. Tosin reissun Malediiveille voi tehdä myös pienemmällä budjetilla, josta osoituksena on Mutkia matkassa- bloggarin kirjoittamat blogitekstit, joihin voi tutustua täältä. Häämatkaamme emme kuitenkaan olleet suunnitelleet reppureissuhenkiseksi ja koska saaren vaihtaminen olisi kustantanut lähes saman verran kuin lentolippumme Pariisista Maleen, päätimme suosiolla valita yhden saareen ja pysyä siellä. 



Koska siis tiesimme että tulisimme viettämään aikamme vain ja ainoastaan yhdellä resorttisaarella, halusimme olla valinnastamme varmoja. Vietimme tunteja ja taas tunteja Tripadvisorin arvosteluja lukien ja hotellisivustoja läpikoluten. Välillä huoli alkoi takertua puseroon siitä löytäisimmekö laisinkaan meille sopivaa resorttia. Tämä ei johtunut siitä, etteikö tarjolla olisi ollut upeita ja taas upeampia resortteja. Päinvastoin, emme osanneet valita mikä olisi juuri meille täydellinen kohde. Tätä huolta hoidimme varaamalla resortteja etukäteen vähän useamman. Parhaimmillaan tai pahimmillaan meillä oli varaus tehty neljään eri resorttiin. Lopulta teimme listan joka koostui viidestä eri resortista ja aloimme erottelemaan jyviä akanoista. Lopulta päädyimme siihen resorttiin, joka oli kiinnittänyt huomiomme alusta alkaen, JA Manafaruun.

Haa Alifu Atollilla sijaitseva JA Manafaru on koko Malediivien pohjoisin resortti. Sijaintinsa puolesta pohjoinen osa Malediiveistä on paikallisten mukaan vähemmän sateinen kuin muut alueet, mutta helmikuussa säät yleisesti ottaen ovat Malediiveillä hyvät sadekauden ajoittuessa kesäkuukausille. Manafaruun päästäksemme lensimme Malediivien pääkaupunki Malesta vielä 80 minuutin vesitasolennon saarelle. Jo lentomatkamme aikana saimme nähdä, että olimme tulleet todella ainutlaatuiseen maailmankolkkaan vihertävän sinisten atollien kelluessa allamme meressä kuin hohtavat smaragdi-kraaterit.




Vesitason laskeutuessa JA Manafarun laituriin eteemme avautui juuri se paratiisi jonka olimme kuvista nähneet. Paikka oli tavallaan juuri kuten esitteissä ja sitten ei kuitenkaan. Värit lyövät todellisuudessa ällikältä. Kaikki se vihreys ja vehreys. Meren turkoosit, siniset ja virheät sävyt sekä rantahiekaan valkoisuus häikäisee. Puisten water-villojen rivit kurottavat lonkeronsa molemmin puolin saarta jonona meren päällä luoden juuri Malediiveille niin ominaisen veden päällisten bungalowien kylän, jota ympäröi kristallin turkoosi merivesi. Veden sävyt ovat niin syvät että laiturilla kävellessä on melkein mahdotonta olla ihmettelemättä ääneen sitä, että paikka todella on todellinen. Vaikka sama maisema on sinua vastassa jokaisena aamuna, tuntuu se silti joka kerran hieman erilaiselta. Veden sävyt syvemmiltä tai aaltojen tyrskyt entistä valkoisemmilta. Aallokonkin läpi vesi on niin kirkasta että värikkäät kalat on mahdollista erottaa vedestä laiturilla seisten. Tyynellä ilmalla veden pinta on kuin lasi jonka läpi pystyy ihmettelemään merenalaista maailmaa. 



Vaikka saari on siis itsessään sanoinkuvaamattoman kaunis, on JA Manafarun suurin valtti paikan henkilökunta. JA Manafaru on valittu Tripadvisorissa vuoden 2017 kymmenenneksi parhaaksi hotelliksi koko maailmassa.  Ja kun kyse ei ole lähellekään Malediivien kalleimmasta ökyluksusresortista (vaikka hinnat sikäli lompakossa tuntuvatkin ja viiden tähden luksusresortti Manafaru toki on), on Manafaru onnistunut hurmaamaan matkailijat jollain muulla kuin suurimmilla altailla tai ökyimmillä villoilla. Ja se jokin on mielestäni henkilökunta. 

Jo saarelle tullessamme vastaanotto henkilökunnan puolelta sai meidät tuntemaan olomme erittäin tervetulleeksi. Lämmin vastaanotto, jossa ainoastaan käteen ojennetut pyyhkeet ja tervetuliaisdrinkit olivat viileät! Laiturilla meitä odotti myös oman villamme Experience Host, Jameel. JA Manafarussa jokaiselle villalle on nimetty oma henkilökohtainen host, jonka tehtävänä on kertoa saaresta ja viikon ohjelmasta sekä pitää henkilökohtaisesti huolta siitä, että vieraat viihtyvät. Jameel tuntui tietävän ensi hetkistä lähtien, missä liikumme, mihin aikaan liikumme ja mitä haluaisimme tehdä. Häneen saimme yhteyden tarvittaessa vuorokauden jokaisena hetkenä, eikä mikään pyyntömme ollut ylitsepääsemätön. Check-in hoitui tottakai kaikessa rauhassa oman villamme terassilla eikä meidän tarvinnut käydä respassa koko saarella oloaikanamme kertaakaan. Palvelu oli ensiluokkaista ja työntekijät tervehtivät meitä kasvoillaan aito malediivilainen hymy. Juttelimme saarella ollessamme useamman henkilökuntaan kuuluvan kanssa siitä, mikä heidän mielestään on Manafarun suosion salaisuus ja he kaikki sanoivat samaa siitä, että henkilökunta todella viihtyy työssään saarella. Heillä tuntui olevan keskenään hyvä yhteishenki ja se todella välittyi. 


Sama palveluhenkisyys jatkui myös kaikissa saaren ravintoloissa, joita saarella oli yhteensä seitsemän. Kaikki tuntuivat tuntevan ja tietävän meidät ensimmäisestä illasta lähtien. Henkilökunta tietää nimesi, muistaa mitä söit eilen ja osaa suositella sen perusteella sinulle henkilökohtaisesti sopivia vaihtoehtoja. Palvelu on joustavaa ja jos jotain ei löydy listalta, kannattaa asiaa silti tiedustella erikseen, koska on hyvin luultavaa, että toiveesi voidaan toteuttaa. Ravintolat yleisestikin ovat omasta mielestäni erinomaiset ja valinnanvaraa on myös jos päättää viipyä Manafarun kauneuden tyyssijassa hieman pidempään. Makuja on tietysti monia, mutta erityisesti illallispaikat ovat mielestäni fine-dining tasoa. Ravintoloista ja saarella tarjottavasta ruuasta kirjoitan kuitenkin enemmän erillisessä postauksessa. 

Erikoismaininnan saa myös resortin pienet yllätykset, joita saimme kokea. Esimerkiksi villamme poreallas oli viikon aikana täytetty kahdesti vaahtokylvyllä, koristeltu kukilla ja erilaisilla tuoksuilla ollessamme nauttimassa illallista. Meille tärkeänä merkkipäivänä villassa odotti kakku ja pullo kuohuvaa vaikka olimme saaneet jo toisen pullon kuplivaa villaan aiemmin päivällä. Viimeisenä iltana meille oli katettu meren ylle terassille muista ravintolan pöydistä poiketen kukilla ja valoilla koristeltu pöytä. Ja tätä listaa voisi jatkaa huoneeseemme tuoduilla suklaa- ja hedelmäyllätyksillä, pyyhkeistä taiteilluilla lampusta roikkuvilla apinoilla ja kilpikonnilla ja vaikka millä muulla. 


JA Manafarun resortti on verraten pieni. 84 villaa käsittävän saaren kävelee helposti ympäri viidessätoista minuutissa (tai puolessa tunnissa jos haluat pulahtaa välissä mereen tai jäädä kuvaamaan laskevaa aurinkoa). Saaren ympäri käveleminen on myös suositeltavaa, jos tänne matkaatte, rentouttavampaa kävelylenkkiä on vaikeaa kuvitella. Huvittavaa ja hämmästyttävää saarella oli että, ainoa hetki kun muihin matkalaisiin törmää suuremmissa joukoissa on aamupala. Muutoin saarella liikkuessa saari tuntui usein täysin autiolta. Meille jäi tavaksi käydä kuumimman ajan jälkeen ennen auringonlaskua kävelemässä saari ympäri. Useimmiten noiden kävelyjen aikana onnistuimme bongaamaan vain yhden toisen pariskunnan tai perheen. Useimmiten koko ranta vitivalkoisine hiekkoineen oli vain meidän. 



Myös villat ovat hyvin yksityiset eikä naapureita juuri kuule tai näe. Itse valitsimme majapaikaksemme sunrise water villan. Villamme sijaitsi siis veden päällä omalla yksityisellä auringonottoterassilla josta laskeutui suoraan portaat mereen. Terassilla oli myös oma infinity pulahdusallas, jota hyädynsimme kun matka mereen tuntui liian pitkältä (heh) tai kun halusimme nauttia lasin kuplivaa vedessä lilluen. Mietimme pitkään sunset ja sunrise villan välillä. Kuitenkin merkittävä hintaero sunrise villan hyväksi sai meidät valitsemaan aamuauringon puoleisen majapaikan, sillä muuta eroa villoilla ei ole. Tämä osoittautui todella hyväksi valinnaksi, sillä näimme villamme terassilta uskomattoman kauniita auringonnousuja ja auringonlaskujen aikaan istuimme yleensä infinity altaan rantabaarissa nauttimassa aperitiiveja ennen illallista. Ainoina asiakkaina luonnollisesti jälleen kaksin. Meille veden päällisen water villan valinta häämatkalle oli selvä, mutta esimerkiksi lasten kanssa matkustaville on rantabungalow/- villa myös oiva valinta. 





Suunnitelmamme ennen lomaa oli vain laiskotella päivät läpeensä. Emme tekisi mitään aikatauluja, antaisimme vain päivien kuluja Malediivien auringon alla omalla painollaan. Oma aktiivisuutemme kuitenkin yllätti meidät. Snorklasimme, pyöräilimme (jokaiselle villalle on annettu omat pyörät joita voi käyttää saarella liikkumiseen), pelasimme tennistä ja sulkapalloa, meloimme kajakilla ja padlasimme sup-laudoilla (tai rehellisyyden nimissä kaatuilimme laudalta mereen sillä suppauspäivänämme meressä oli pieni aallokko emmekä ymmärtäneet kuinka paljon se heittää lisähaastetta peliin). Kävimme jopa aamujoogassa klo 07:00!! Saarella on siis hyvä valikoima aktiviteetteja niin vesiurheiluhulluille kuin muillekin urheiluhulluille. 



Myös retkiä oli kattavasti, autiosaarelle järjestettävästä illallisesta aina avomerikalastukseen tai vierailuun paikallisten asuttamalle saarelle, jos halajaa tutustua paikalliseen elämänmenoon. Me kävimme retkistä bubbly sunset dolphin - risteilyllä ja snorklausretkellä, jotka molemmat olivat matkamme mieleenpainuvimpia hetkiä. Delfiiniristeily ajoittui auringonlaskun aikaan ja olimme etukäteen varautuneet siihen, että emme välttämättä toiveistamme huolimatta bongaisi delfiinejä. Olimme kuitenkin superonnekkaita sillä delfiinejä oli lopulta laivamme ympärillä kymmenittäin ja näimme niiden leikkivän laivan keulassa vain muutaman metrin päässä meistä sekä hyppimässä spiraaleja auringonlaskuun. On aika unohtumaton hetki istua laivan kannella ja katsella delfiiniparven hyppivän auringon mereen heittämän auringonsillan yli. 


Snorklausretkemme oli myös ehdottomasti suosituksen arvoinen. En tiennyt mitä odottaa sillä snorklaus on itselleni suhteellisen uusi harrastus enkä osaa siten verrata kokemaamme mihinkään aiempaan. Kuitenkin ainakin tällaiselle rookille merenalainen maailma koralleineen, kasveineen ja värikkäine kaloineen oli ennenkokematon. Snorklauspäivämme kruunasi vielä merikilpikonnan bongaus. Maaginen hetki nähdä kilpikonnan uivan allasi vain muutaman metrin päässä.


Kaiken kaikkiaan häämatkamme ja Malediivit täytti kaikki odotuksemme ja enemmän. On vaikea typistää kaikkea yhteen postaukseen ja siksipä luvassa on vielä pari muutakin postausta matkalta. Mikäli siis Malediivit kiinnostaa tai etsit häämatkakohdetta, kannattaa pysyä kuulolla. Olen varma, että tulemme palaamaan saarille vielä uudestaan, niin lähtemättömän vaikutuksen paikka meihin teki. Seuraavalla kerralla tosin otamme tyttäremme mukaan, joten mikäli lukijoista löytyy Malediivien reissaajia, kuulen myös mielelläni kokemuksia teiltä lapsen kanssa Malediiveille matkustamisesta. 




Nousiko kellekään matkakuume? ;)

Kommentit

  1. Malediivit on kyllä makee paikka. Ei tarvi tehdä mitään, ja kuitenkin riittää tekemistä. Ruoka oli tajuttoman hyvää ja tuo resorttien all-inclusive kattoi ihan tarpeeksi nautintoaineita.
    Suosittelen kaikille, joille Kanaria tuntuu vähän liian tavalliselta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Your (Rookie) Partner-in-Wine – Salon 1999

Ja Manafaru - A Hidden Gem in the North of Maldives

Your (rookie) Partner-In-Wine 2014 – Sarget Chateau Gruaud Larose